Na lošinjski generalki za svetovni pokal na vrhu Hrastnikova in Pekoll

Na krstu Uniorjevega pokala v spustu Pekoll na kratki, a zahtevni progi poltretjo sekundo pred Juretom Žabjekom, tretji Miran Vauh.

Na Lošinju se je za Hrvate, Slovence in goste iz še šestih držav začela sezona dirkanja v spustu. Četrta izvedba mednarodne dirke Downhill Lošinj v organizaciji Atletskega kluba Lošinj in MTB Trbovlje, ki je prinašala točke UCI prve kategorije, je hkrati odprla slovenski pokal pod novim imenom Unior Downhill Cup in hrvaški pokal v spustu. In prav tako pomembno: bila je generalka za otvoritveno dirko v spustu svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu 21. in 22. aprila 2018.

Tako kot v sobotnem polfinalu je bil med moškimi najhitrejši 30-letni Avstrijec Markus Pekoll, član ekipe MS Mondraker, ki je na 1,7 km dolgi progi z 256 m višinske razlike svoj polfinalni čas popravil še za dobre pol sekunde. Na drugem in tretjem mestu sta sledila Slovenca: slovenski prvak Jure Žabjek (Unior Tools Team), ki je na lestvici UCI na 22. mestu, mesto pred Pekollom, je na drugem mestu za njim zaostal za dve sekundi in 43 stotink. Trikratni slovenski prvak, izkušeni Miran Vauh (KK Črn trn) pa je na tretjem mestu za zmagovalcem zaostal 5,9 sekunde.

Sledila sta Britanec Josh Lowe (Kona Europe) na 4. in Avstrijec Boris Tetzlaff (RC WSV Schladming) na 5. Deseterico sta od Slovencev ujela še Žiga Pandur (Unior Tools Team) z 9. in Jan Cimperman (MTB Trbovlje) z 10. mestom, točke UCI pa še Luka Berginc na 11. in Vid Kovač (oba Črn trn) na 13. mestu.

Ajdovski Črn trn pa je odnesel tudi zmago pri ženskah z Moniko Hrastnik, ki si je nabrala veliko prednost pred drugouvrščeno Špelo Horvat (BK KKJ – WD40 Bike) in tretjeuvrščeno Katarino Primožič (Batt Team).

Med mladinci je bil najhitrejši Hrvat Ivan Bašić (BK TNT Pazin) pred Slovencema Nejcem Avbljem (Supersnurf) in Maticem Kokljem (Wolf Racing Team), med mlajšimi mladinci do 17 let pa Britanec Jamie Edmondson (Transition Bikes / FMD Factory Team) pred Slovencem Markom Niemizom (Sinter Brakes Team) in Hrvatom Robertom Kišakom (BK Stina).

Najhitrejši v veteranski kategoriji master je bil Britanec Chris Sinden (Brink / Plush Suspension), Gašper Jereb (ŠKTD Avče) je bil 3., najhitrejši amater pa Mariborčan Andreas Vidovič (Ganesha team).

V sobotnem polfinalu je nastopilo nekaj manj kot 150 kolesark in kolesarjev iz osmih držav, do nedeljskega finala se je zaradi okvar in poškodb številka nekoliko zmanjšala. Skalnata proga ni prizanašala ne kolesom ne kolesarjem, po mnenju najboljših, ki teden dni pred prvo dirko svetovnega pokala v Lurdu v Franciji niso tvegali preveč, pa se je izkazala za vredno svetovnega pokala.

Markus Pekoll: “Želel sem si dobrega rezultata za začetek sezone in vesel sem zmage. Proga je zahtevna in nevarna, iskal sem čim bolj tekoče linije in jih očitno tudi našel. Zadnji del po ulici moramo pač sprejeti, a do tam je proga odličen izziv in naslednji teden v Lurdu bom lahko tekmovalcem pozitivno odgovarjal na vprašanja o progi na Lošinju.”

Monika Hrastnik: “Za prvo tekmo sezone je šlo dobro, vesela sem, da so gume cele. Nevarno je bilo in treba se je bilo treba paziti. V finalni vožnji sem naredila manjšo napako, skakalnicam pa sem se ognila. Nisem tvegala, naslednji teden me čaka Lurd. Vesela sem, da je bilo toliko tekmovalcev iz našega kluba Črn trn.”

Miran Vauh: “Zadovoljen sem, rekel sem si, da moram paziti na gume. Imel sem kontrolirano vožnjo. Lani sem bil četrti in letos je bila konkurenca vsaj enako močna. V Lurd grem uživat na progi in če bo vse kot mora biti, potem bo tudi dosežek v finalu.”

Jure Žabjek: “Zjutraj sem imel na treningu dva defekta, tako nisem uspel preizkusiti nove linije, ki sem jo odkril. V finalu sem jo vseeno poskusil, a se mi ni posrečila. A vseeno v redu, bilzu sem Pekollu. Čprav je kratka, je proga zelo zahtevna. Ves čas moraš delati, biti mehak in prenašati hitrost čez skale.”
Pokal Unior v spustu se bo nadaljeval 13. in 14. maja v Kranjski Gori, teden dni prej se na isti progi v tamkajšnjem kolesarskem parku začne evropski pokal v spustu iXS European Downhill Cup.

Vrstni redi

Vse fotografije Klemen Humar, fotogalerija