Na spektakularnem DP članska naslova Hrastnikovi in Žabjeku

V bike parku Cerkno na dirki serije Unior Downhill Cup in državnem prvenstvu napeto dirkanje na izvrstni progi in v idealnih razmerah.

Po dveh mesecih premora se je slovenski pokal v gorskokolesarskem spustu Unior Downhill Cup nadaljeval v bike parku Cerkno, mednarodna dirka druge kategorije Mednarodne kolesarske zveze UCI pa je bila hkrati tudi državno prvenstvo.

Naslova v osrednjih članskih kategorijah sta odšla v ajdovski Kolesarski klub Črn trn s sicer Štajerko Moniko Hrastnik pri ženskah ter v ljubljansko Kolesarsko društvo Rajd oziroma profesionalno ekipo Unior Tools Team z Juretom Žabjekom pri članih. Oba tekmovalca, ki sta prejšnji konec tedna svojo formo potrdila tudi z 10. mestoma v svetovnem pokalu, sta veljala za največja favorita prvenstva. Oba sta tudi vodila v razvrstitvi Uniorjeve serije in sta se tako še utrdila v vodstvu.


Monika Hrastnik

Najhitrejša sta bila že v dopoldanskem polfinalu, v finalnem nastopu na suhi in hitri progi pod sedežnico Počivalo, dolgi 1700 m oziroma nekaj več kot dve minuti pri 340 metrih višinske razlike, pa sta oba še malenkost popravila svoja časa in se izmaknila izzivalcem.

23-letni Moniki, ki je bila prvič državna prvakinja v sezoni 2015, sta v finalu sledili Špela Horvat (KK Jastrebarsko WD40 Bike) na drugem z enajstimi in Katarina Primožič (Batt Team) na tretjem mestu s 23 sekundami zaostanka.


Jure Žabjek

Leto mlajši Jure, ki je trenutno z 10. mestom na lestvici UCI najvišje uvrščen slovenski moški gorski kolesar v zgodovini lestvice, je postal prvak tretje leto zapored. Za majico se je moral znova potruditi, znotraj štirih sekund zaostanka sta mu namreč sledila drugouvrščeni Miran Vauh (KK Črn trn), ki ima prav tako že tri naslove, ter tretjeuvrščeni Jan Cimperman (MTB Trbovlje/Nakita). Slednji je osvojil svojo prvo člansko kolajno na prvenstvih, potem ko je bil zadnji dve leti četrti.


Miran Vauh

Četrto mesto je zasedel Žiga Pandur (Unior Tools Team) in peto najhitrejši Slovenec na tekmovanjih v disciplini enduro Vid Peršak (Team Dorrong) – na ne povsem konkurenčnem kolesu za enduro.

Z osmim mestom v konkurenci mednarodne dirke je naslov med mladinci ubranil Rudi Pintar (Sinter Brakes Team). V razvrstitvi kategorije sta mu sledila Matic Kokelj (Wolf Racing Team) na drugem in Ambrož Rijavec (ŠKTD Avče) na tretjem mestu.

Pri mlajših mladincih do 17 let se je zmage veselil Marko Niemiz (Sinter Brakes Team) pred kolega iz ekipe Vidianom Rihtarjem Šaleharjem in Žanom Piršem. V veteranski kategoriji masters je zmagal Gašper Jereb (ŠKTD Avče), med amaterji Urban Napotnik (KD Lignit) in med dečki do 15 let Erazem Kos (ŠD Supersnurf).

Nastopili so še kolesarji iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Velike Britanije, a se niso vmešali v boj za najvišja mesta.

Izjave

Monika Hrastnik: »Po daljšem času sem bila vesela domače dirke, čeprav je bilo na štartu malo deklet. Proga in organizacija sta bili odlični. Moja vožnja je bila brez večjih napak, vozila sem zanesljivo. Vesela sem tudi, da je Miran (Vauh) v finalu nastopil, kot zna. Žal ne bom nastopila na svetovnem pokalu v Kanadi, ostane mi le še finale v Val di Sole.«

Jure Žabjek: »Zelo prijetno sem bil presenečen nad progo, ki vključuje vse od skokov do skalnatih delov, teren je zelo razgiban. Res je malo krajša, a je najboljša od dirk v slovenskem pokalu zadnji čas. Vedel sem, da sem v dobri formi in da mi morda ne bo pretežko ubraniti naslova. V polfinalu sem naredil napako v skalnatem odseku, a sem vseeno dosegel odličen čas. V finalu sem si želel le tekoče vožnje, uspela mi je in sem lahko zadovoljen.«

Vodja organizacije pri Športnem društvu Pedal Cerkno Martin Rupnik: »S kupom dobre volje se da narediti vse, tudi prostovoljno. Mislim, da smo v Cerknem dober primer sodelovanja društva in upravljavca smučišča pri organizaciji parka in prireditev. Poleg tega je treba imeti tudi pravilen pristop pri lastnikih zemljišč, čeprav ni vedno lahko. Moram reči, da je bila organizacija dirke v enduru zaradi dolge trase za nas še zahtevnejša. Hvala vsem, ki so nam pomagali in tudi vsem obiskovalcem. Se vidimo naslednje leto na enduru in spustu, še prej pa pozimi na spustu po snegu.«

Naslednja dirka serije Unior Downhill Cup bo 2. in 3. septembra na Soriški planini, prav tako druge kategorije UCI.

Vrstni red finala (za DP in točkovanje Unior DH Cup)

Vrstni red polfinala (le za točkovanje UDC)

Fotografije Klemen Humar