Naslednja postaja: DH Sor’ca na Soriški planini

DH Sor’ca bo letos tretja od šestih dirk za točke serije 20chocolate Downhill Cup, slovenskega pokala v gorskokolesarskem spustu. Vidimo se 13. in 14. julija.

Za nami je ogrevalna “dirka nič” v marcu na ljubljanskem Golovcu, v maju klasika DH Pohorje v Mariboru in minuli konec tedna državno prvenstvo v Kranjski Gori. Zdaj je čas za ne dosti manj klasični Downhill Sor’ca na Soriški planini.

Prvo dirko so tu priredili pred desetimi leti, letošnja izvedba bo že osma. V tem času se je proga z Lajnarja s startom malce nad zgornjo postajo sedežnice malenkostno spreminjala. Tudi v letošnji izgradnji novih poti in nastanku Bike parka Soriška planina je niso bistveno spreminjali, dodali so le nekaj vzporedne poti, da je primerna za širši krog uporabnikov, a za dirko proga ostaja na moč podobna dosedanji. Dolga je 1.650 metrov z višinsko razliko 280 metrov. Izteče se prav na glavno parkirišče smučišča, lanski najhitrejši časi pa so bili pod dvema minutama in pol.

Letos organizacijsko pobudo prevzema Športno društvo Omikron plus iz Železnikov, seveda v sodelovanju z gostiteljem, smučarskim centrom Soriška planina, ne bi pa šlo brez izvirne organizacijske ekipe MTB Železniki, ki tudi priskoči na pomoč. Omikronova ekipa je vso sezono odgovorna za merjenje časa na dirkah serije 20chocolate Downhill Cup, sicer pa imajo največ izkušenj z avtomobilističnimi reliji.

Dobra proga, sedežnica, veliko parkirišče in na drugi strani ceste še hotelček in kamp, pa prijetna klima za poletne dni … Kaj bi si več lahko zaželeli?! Zato komaj čakamo na letošnji DH Sor’ca.

Prijave

Prijave na DH Sor’ca so odprte do srede, 10. julija.

Prijave in vse informacije o dirki tukaj.

V razvrstitvi serije

V moški članski konkurenci se je na vrhu obržal zmagovalec Maribora Žak Gomilšček, na drugo mesto se je zavihtel zmagovalec Kranjske Gore Tilen Leban. Loči ju 40 točk, tretjeuvrščeni Miran Vauh pa zaostaja že precej več, saj je točke nabral le v Kranjski Gori.

Pri ženskah vodi Eva Zala Stergar, drugo mesto si delita najhitrejši z obeh dirk, Rosa Zierl in Monika Hrastnik.

Med mladinci je na vrhu lestvice Matej Osolin, med mlajšimi mladinci pa Ažbe Kalinšek.

Vse razvrstitve na prijavim.se.

Gremo na kolo!

Tudi na Soriško planino pride program brezplačnih vodenih tur Kolesarske zveze Slovenije.

Gorskokolesarska tura starta v nedeljo ob 11.15 izpred prijavne službe dirke. Udeleženci se najprej s sedežnico vzpnejo na vrh Lajnar, od tam pa se preko Kovc spustijo do Podbrda. Sledi prevoz nazaj na Soriško planino.

Zbor ob 11.00. 
Primerno kolo: gorsko kolo, električno gorsko kolo z vsaj sprednjim vzmetenjem.
Obvezna oprema: čelada, ščitniki, razmeram primerna oblačila ter vetrovka, rezervna zračnica oz. pribor za krpanje plaščev, malo orodje, hrana in pijača.

Število prostih mest je omejeno, vodena tura pa je brezplačna. 

Prijave na turo Gremo na kolo!

Bike park Soriška planina

Kot že omenjeno, na Soriški planini od letos – natančneje od 29. junija – deluje pravi kolesarski park. Dosedanjo progo za spust in ponudbo prevoza iz Podbrda, kamor se lahko spustite z Lajnarja, so dopolnili z izgradnjo obvozov težjih delov proge za spust, tako da je primernejša za širši krog obiskovalcev, ter s povsem novo družinsko progo, primerno za vsakogar. Tu se ne bodo ustavili, pripravljajo še eno progo.

Do 22. julija bo park obratoval le ob vikendih, nato pa do 27. avgusta vsak dan. Celotna ponudba je na www.soriska-planina.si